PAPERS i GRAVATS A CANET DE MAR

Des d’aquest mes de febrer de 2023, el taller de Papers i Gravats, o allò que resta del taller (allò que dona continuïtat al taller), ha aterrat a Canet de Mar.

Papers i Gravats és la marca més longeva de l’activitat de Nèstor Pellicer i els seus amics i col·laboradors en el món de l’edició, l’art gràfic, el gravat i l’estampació.

Abans de la transferència de Rubí a Eivissa, entre els anys de 1968 i 1974, l’activitat de gravador fou realitzada amb la denominació de Taller de Taques, a la pròpia casa de l’autor i amb una premsa senzilla d’enquadernador, amb linogravats. Fou l’època de la primera exposició realitzada conjuntament amb Josep Maria Turell al Cercle Artístic de Sant Lluc, el gener de 1970.

estudi per a una marca, que mai arribà a concretar-se

A partir de 1976, ja a Eivissa (Dalt Vila), el taller passa a denominar-se Papers i Gravats, nom amb el qual s’ha mantingut amb tots els alts i baixos propis d’una activitat d’aquesta mena.

primera seu del taller a Eivissa, Dalt Vila

A Eivissa estigué uns anys Dalt Vila, al mateix estatge on havia tingut l’estudi l’aquarel·lista Arseni III, pare de Nèstor Pellicer, i després es traslladà a la Travessia de la Penya, un local que ens llogà Giselle Broner, vídua de l’arquitecte Erwin Broner, qui hi havia tingut el seu estudi; que es trobava just per dessota de l’emblemàtica Casa Broner.

amb el tòrcul i la tipografia al darrera, Toni Carbonell, amic i soci fonamental, al taller de la Penya amb Nèstor Pellicer

L’any de 1986, el taller es traslladà a Barcelona (al barri de Gràcia) on romangué fins el 2006, en que passà cap al Maresme. En aquesta etapa col·laborà amb el galerista Carl Van der Voort, amb qui va gestionar part del fons gràfic i edicions de la Galeria Van der Voort d’Eivissa i del taller Ibograf.

entrada al local de Gràcia al carrer de Mozart

amb el Carl Van der Voort el 2003

 poc abans d’acabar l’etapa de Gràcia, a Barcelona el 2006

En deixar el local de Gràcia, vaig instal·lar el taller a casa a Canet de Mar, a l’espera de trobar un espai adequat, en aquest pelegrinatge per diferents llocs, muntant i desmuntant estris i màquines d’impressió.

amb la premsa litogràfica a la casa de Canet de Mar, acompanyat del meu net David Pellicer, el 2008

impressió d’un gravat amb el tòrcul a Canet de Mar

Fins que entre els anys de 2016 i 2020, el taller s’instal·là a Ocata entre la ctra. NII i el carrer d’Adra, local on vaig comptar amb la col·laboració dels amics Ana Caparros, Pau Fabregat, Andreu Adrover i Toni Carbonell. En aquest local i gracies a l’artista i litògraf belga Gilbert Herrenys, vàrem portar d’Eivissa un altra premsa litogràfica que es va rehabilitar, i que ens va permetre tornar a fer litografia després de molts d’anys, així com linogravats, fotografia i altres propostes gràfiques. 

taller d’Ocata , al Maresme
visita del Gilbert Herrenys al taller d’Ocata

A mitja pandèmia ens traslladàrem a Arenys de Mar, a un local que em deixà l’amic i artista eivissenc Pere Planells, en el que vaig tornar a muntar la premsa, fent litografia i pintant els llenços i l’obra que vaig presentar el febrer del 2022 a l’exposició Grafika Miksajo a les Cotxeres de Sants de Barcelona. 

preparant una pedra litogràfica per imprimir
pintant les tiges / llenços per l’exposició Grafika Miksajo

i ara a Canet de Mar, al carrer de Fleming número 3, amb idea de que sigui es darrer hostatge.

instal·lació de la premsa al nou taller de Canet de Mar

Des d’aquest nou espai, intentarem continuar l’activitat creativa del gravat i l’estampació; ja estan instal·lades la premsa litogràfica i el tòrcul, i el taller restarà obert i disponible tant pel seu propi gestor com d’altres persones interessades en aquestes activitats.